Iğdır Üniversitesi’nden katma değeri yüksek ürünler

Iğdır Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (ALUM) yapılan süreçlerle bölgedeki çeşitli bitkilerden katma bedeli yüksek olan eserler üretildi. Şehit Bülent Yurtseven Yerleşkesi’nde bulunan lavanta ve güller ile bölgede yetişen civanperçemi, adaçayı, kuşburnu, kekik, sığır kuyruğu ve yaban nanesi üzere bitkiler kullanılarak sıhhat, besin desteği, kozmetik, paklık ve sanayi üzere farklı alanlarda kullanılabilecek 45 esere dönüştürülüyor.

Rektör Prof. Dr. Hakkı Alma idaresindeki ALUM’da 6 akademisyenin yanı sıra biyokimya ile besin mühendisliği kısmın ve kozmetik teknolojisi programından stajyer öğrenciler misyon alıyor.

Üniversitenin Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi sorumlusu öğretim vazifelisi Musa Karadağ, ”Ağrı Dağı’nın güçlü bir floraya sahip olması, Iğdır’ın mikro klima iklimi büyük bir zenginlik. Bu çeşitliliklerden eserler ürettik, bu üretimi daha da geliştirerek sürdürmeyi planlıyoruz.” tabirlerini kullandı.

Karadağ gayelerinden da bahsederek, “Sağlık, besin desteği, kozmetik, paklık ve sanayi kesiminde 45 eserin seri üretimine başladık. Bunların bir kısmı üniversite bünyesinde kullanılıyor. Eserlerin öteki kısmı da internet sitesi ve satış ofisleri üzerinden müşteriye sunulmaktadır. Buradaki gayemiz, Iğdır Üniversitesini kendi kendine yeten üniversite yapmaktır. Bunun yanında bölge halkına kimya dalında takviye vermek istiyoruz hem de vatandaşlara rehberlik yaparak kesim oluşturmayı hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir